Forum www.4young.prv.pl Strona Główna

 Baranina "na dziko"

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
PiotreQ
AdmiNN
AdmiNN


Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 71
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ochaby
Płeć: Chłopak :)

PostWysłany: Śro 9:25, 29 Paź 2008    Temat postu: Baranina "na dziko"

Składniki:

• 1,5 kg baraniny z udźca lub combra
• 8 dag słoniny
• pieprz
• 4 dag masła
• 1/8 szklanki octu
• pół szklanki śmietany
• tarta bułka
zalewa:
• ocet
• ziele angielskie
• pieprz
• liście laurowe
• imbir
• ziarna jałowca

Sposób przyrządzenia:
Combrem nazywa się wierzchnią część przy grzbiecie, po obu stronach.
Comber lub mięso z udźca opłukać, obrać z błon i żył, skroić zbędny tłuszcz.
Przygotować lekkiego octu z angielskim zielem, pieprzem, bobkowym liściem, imbirem lub jałowcem i zalać mięso.
Wynieść do piwnicy na 2 - 3 dni, przewracać codziennie. Na trzeci dzień wyjąć z octu, wypłukać w tej samej zalewie, nasolić, naszpikować słoniną, posmarować pieprzem i po godzinie piec na rożnie.
Najpierw polewać masłem roztopionym pół na pół z octem, a później kwaśną śmietaną.
Na krótko przed końcem pieczenia obsypać bułką, tartą. Można również piec w brytfannie, polewając wytworzonym sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.4young.prv.pl Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gRed v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin